Det er sandsynligt, at forbruget af oliven og olivenolie i Middelhavskosten udgør et vigtigt bidrag til sydeuropæernes sundhed.
Forbruget pr. indbygger i Middelhavslandene ligger på 10 til 20 liter ekstra jomfru olivenolie om året, samt et gennemsnitligt forbrug af tre spiseoliven om dagen.
Olivenolie og oliven rummer unikke sammensætninger af nødvendige og vigtige næringsstoffer. Det er en kompleks viden, som stadig overlader flere komponenter til specialister og forskere at fordybe sig i.
Hvis du udskifter animalske fedtstoffer med olivenolie er der blandt nogle forskerne enighed om at det har en positiv effekt for dit blodtryk og dit kolesteroltal, da begge dele herved mindskes.
Oliven og olivenolie er derfor godt for hjerte og blodkar.
Ligeledes menes brugen af oliven og olivenolie at mindske risikoen for type 2-diabetes.
Olien indeholder også vitaminer, der sammen med andre stoffer i olien, formodes at reducere en betændelse i kroppen.
I olivenolien findes også organiske stoffer, der ifølge tyske kilder muligvis mindsker risikoen for visse former for kræft.
Der forskes i, om olien har en positiv indflydelse på alzheimers og demens sygdomme, hvilket der er teorier om.
Kilde: Merum – Die Zeitschrift für Wein und Olivenöl aus Italien 😊